Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Βια ειναι......

«Βία είναι να ξυπνάς από το χάραμα, να δουλεύεις 10 με 12 ώρες για 700 ευρώ και να μην τολμάς να πεις κουβέντα γιατί ξέρεις ότι 100 βιογραφικά περιμένουν στο γραφείο του αφεντικού σου»
..
«Βία είναι να είσαι άνεργος, να ψάχνεις ένα χρόνο για δουλειά και να μην σε προσλαμβάνει κανείς γιατί είσαι πάνω από τα σαράντα»
... ..
«Βία είναι να λες στα παιδιά σου ότι δεν τα πας στην θάλασσα γιατί η βενζίνη άγγιξε το 1.75 και πρέπει να κάνεις περικοπές»
..
«Βία είναι να λες στα παιδιά σου ότι τον χειμώνα θα παγώσουν γιατί το πετρέλαιο 


θέρμανσης έχει αγγίξει το 1 το λίτρο και σύντομα θα φτάσει και στο 1,50»
..

«Βία είναι κλείνεις ραντεβού στο ΙΚΑ για μετά από δύο μήνες και όταν πηγαίνεις ο γιατρός να είναι απών»
.

.
«Βία είναι να μην τολμάς να γυρίσεις μόνος στο σπίτι μετά τις 9»
..
«Βία είναι να είσαι 18 χρονών, να έχεις υποστεί του κόσμου τις μεταρρυθμίσεις, να έχεις φτύσει αίμα για να μπεις σε μια σχολή και να βγαίνεις και άνεργος και αμόρφωτος»
..
«Βία είναι να στέκεσαι 5 ώρες στην ουρά στην εφορεία για να πληρώσεις, να έχεις ανεβοκατέβει σε 3 ορόφους και τέλος ο υπάλληλος να δηλώνει αναρμόδιος»
..
«Βία είναι να παρακολουθείς τα σκάνδαλα να περνούν από μπροστά σου σαν παραμύθι, να κουκουλώνονται από όλους, να μην μπαίνει κανείς φυλακή και να τελειώνουν με ένα ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα»
..
«Βία είναι να πληρώνεις 1.40 ενώ περιμένεις μια ώρα ένα λεωφορείο που όταν φτάνει χωράς μόνο στα πόδια του οδηγού»
..
«Βία είναι να κόβεις τα παιδιά από το φροντιστήριο γιατί δεν φτάνουν τα λεφτά σου ενώ έχεις ήδη πληρώσει για δωρεάν παιδεία»
..
«Βία είναι να βλέπεις τους πολιτικούς σου να τσακώνονται με μόνο γνώμονα τα ποσοστά του κόμματος τους ενώ εσύ αγωνιάς για το μέλλον των παιδιών σου»
..
«Βία είναι ενώ σου ζητούν να πληρώσεις επίδομα αλληλεγγύης να διαβάζεις παράλληλα ότι οι εφορίες έχουν να κάνουν ελέγχους και να εισπράξουν από το 1995»
..
«Βία είναι να είσαι 45 χρονών, να δουλεύεις και να πληρώνεις μια ζωή και να καταντήσεις να ζεις από την σύνταξη των γονιών σου»
..
«Βία είναι το παραμύθιασμα από τα μέσα ενημέρωσης που συγκαλύπτουν ή αποκαλύπτουν ανάλογα με τα deal που γίνονται κάτω από το τραπέζι και τις επιχορηγήσεις»
..
«Βία είναι να σε ληστεύουν για τρίτη φορά και το όργανο της τάξεως να σου λέει μην ελπίζεις σε πολλά.
Αφού δεν ήσουν μέσα στο σπίτι την ώρα της ληστείας πάλι καλά να λές που είσαι ζωντανός»
..

..
«Βία είναι να πληρώνεις 3 ευρώ διόδια για να διανύσεις μια απόσταση 100 χιλ και ταυτόχρονα να κάνεις τάμα στον Άγιο Χριστόφορο να φθάσεις ζωντανός»
..
«Βία είναι να βλέπεις όσους εμπλέκονται σε σκάνδαλα πάσης φύσεως να κυκλοφορούν ελεύθεροι, να παρουσιάζονται στην δικαιοσύνη όποτε γουστάρουν και αν τελικά κατα λάθος συλληφθούν και παραπεμφθούν σε κάποιο δικαστήριο στο τέλος αθωόνονται.
Ενώ εσύ έτσι και κάνεις το λάθος και χρωστάς στο κράτος 5.000 πάς ολοταχώς στο αυτόφωρο και μετά στην ψειρού»
..
«Βία είναι να ακούς τον Πρωθυπουργό και τους βουλευτές να ανησυχούν για την βία μόνο όταν αυτή αγγίζει το δικό τους σπίτι και να ανακοινώνει επιτροπές στις οποίες ο κάθε βουλευτής θα πληρώνεται με 245 ευρώ για να παραβρεθεί στην συζήτηση»
..
«Βία είναι να σε αναγκάζουν να ζεις την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία σου.
Όχι για να την ζήσεις στο έπακρο αλλά επειδή απλά δεν ξέρεις τι θα υπάρχει αύριο και δεν θα έχεις λεφτά για μεθαύριο»...

"Φοράω κράνος για να μην αναγνωρίζουν ότι είμαι Αφγανός"

Το άρθρο που ακολουθεί δεν είναι δικό μου... είναι ενα κείμενο από το THEINSIDER που με συγκίνησε και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας :) 


.της Φιλιώς Κοντραφούρη 
Ήταν ήσυχο το πρωινό στα Εξάρχεια. Λίγο πριν τις εννιά, χθες σχεδόν κανένας δεν περπατούσε στους δρόμους γύρω από την πλατεία. Τα περισσότερα μαγαζιά ήταν κλειστά και το μόνο που ακουγόταν στη γωνία στη Στουρνάρη ήταν οι δυνατές ομιλίες από δύο γυναίκες σε ένα τυροπιτάδικο άδειο από πελάτες. Ανηφορίζοντας την Α. Μεταξά, εμφανίστηκε ο Αλί. Ψηλός, φρεσκοξυριμένος και γελαστός. Όπως πάντα. Οι δρόμοι μας συναντήθηκαν απέναντι από δύο καμμένα αυτοκίνητα, έξω από ένα βιβλιοπωλείο. "Πάνε τα αυτοκίνητα," του είπα αφού χαιρετηθήκαμε. "Τα αυτοκίνητα;" απάντησε ο Αλί με βλέμμα θλιμμένο. "Κοίτα το σπίτι πάνω. " Και τότε πρόσεξα το καρβουνιασμένο μπαλκόνι. "Αυτοί οι άνθρωποι που ήταν μέσα...Θα καίγονταν ζωντανοί," είπε με τα μάτια καρφωμένα ψηλά.
Γέλασα. Ο φίλος μου, ο Αλί από το Αφγανιστάν! Φυσικά και σκέφτηκε πρώτα τους ανθρώπους, ίσως γιατί η ανθρώπινη ζωή έχει για εκείνον άλλη έννοια, ίσως και αξία. Ίσως επειδή στα 28 του, την έχει δει να μηδενίζεται σε σημείο που το μόνο που απομένει είναι αυτή η ροζ σκόνη μετά από μια μεγάλη έκρηξη. Ίσως επειδή έχει πολεμήσει στα βουνά του Μαζάρ-ι-Σαρίφ, έχει δει εκατοντάδες να χάνονται στον πόλεμο και άλλους τόσους στα περάσματα που οδηγούν σε μια υποτιθέμενα καλύτερη ζωή στην "πολιτισμένη" Δύση. Εκείνος τα κατάφερε και ζούσε νόμιμα στην Ελλάδα από το 2001, όπου ήρθε μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Αγάπησε την Ελλάδα και τους ανθρώπους της από την πρώτη στιγμή. "Εδώ θέλω να ζήσω," έλεγε πάντα. Μέχρι χθες.
Η συνάντηση μου με τον Αλί αυτή τη φορά δεν ήταν σαν τις άλλες. Σε λίγες ώρες θα έφευγε για τη Νορβηγία. Δε μπορούσα να καταλάβω γιατί έφευγε αφού ήταν νόμιμα στην Ελλάδα. "Τι να τα κάνω τα χαρτιά αν εδώ δεν είμαι ασφαλής," μου είπε μόλις καθίσαμε σε μια καφετέρια στην πλατεία. "Περπατάω στο δρόμο και τώρα με φτύνουν. Αν ήθελα φασαρίες θα έμενα στη χώρα μου. Η κατάσταση εδώ χειροτερεύει. Για όλους."
Μου μίλησε για τους χιλιάδες παράνομους συμπατριώτες του που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα με ένα χαρτί απέλασης στα χέρια χωρίς να ξέρουν που και πως να πάνε. Για τα σύνορα που κλείνουν όλο και περισσότερο. "Μακάρι να τα είχαν κλείσει πολύ καιρό πριν, για να μην έρχονταν όλοι αυτοί και δημιουργούνταν αυτή η κατάσταση." Μου μίλησε για τον Άγιο Παντελεήμονα όπου πια σπάνια πάει, κι ας έμενε εκεί για χρόνια. "Πηγαίνω με το μηχανάκι και φοράω κράνος για να μην αναγνωρίζουν πως είμαι Αφγανός," μου είπε. Μου είπε για το Αλλοδαπών που τις προάλλες είχε πάει να ανανεώσει την άδεια παραμονής του. "Μας έβριζαν." Μου θύμισε τις πρόσφατες εικόνες με τους Μουσουλμάνους να προσεύχονται, Έλληνες να τους πετάνε αβγά και να φωνάζουν "Έξω οι ξένοι από την Ελλάδα." Και μετά σιωπή. Και ντροπή. Κι ένα μεγάλο παράπονο.
Τα τελευταία δύο χρόνια ο Αλί δούλευε σε ένα μικρό μαγαζί με βιολογικά προιόντα στα Εξάρχεια. Πλήρωνε κανονικά τους φόρους του στο ελληνικό κράτος. Ήθελε να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια. Παρακολουθούσε μαθήματα ελληνικών για να μάθει ακόμα καλύτερα μια γλώσσα που ήδη γνώριζε καλά. Πρόσφατα γράφτηκε και στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσει οικονομικά.
Κι όμως αποφάσισε να φύγει. Γιατί για εκείνον και για πολλούς άλλους συμπατριώτες του η Ελλάδα έχει γίνει επικίνδυνα εχθρική. Το ίδιο έχουν κάνει ήδη σχεδόν όλοι οι φίλοι του τον τελευταίο χρόνο, κάποιοι και δικοί μου. Το περσικό εστιατόριο σε μια στοά πιο κάτω από την Ομόνοια όπου γίνονταν οι περισσότεροι αφγανικοί γάμοι στην Αθήνα έκλεισε και οι ιδιοκτήτες έφυγαν.
Το ίδιο έκαναν ο Ζία και ο Τακί, μαζί με τις γυναίκες τους και τη μικρή Τινά που γεννήθηκε στην Ελλάδα –όλοι με νόμιμα χαρτιά, δουλειές και σπίτια. Έφυγαν μια νύχτα από τον Άγιο Παντελεήμονα για τη Γερμανία, όπου ήδη είχαν πάει πριν μήνες τα αδέρφια και οι γονείς της Γουαιντά και της Σαιντά. Μόνο που από εκείνους δεν πρόλαβα να χαιρετήσω κανένα. Αυτά τα παιδιά στον Άγιο Παντελεήμονα, που μαζί με τον Αλί, όταν ακόμα ο Ζία και ο Τακί έμεναν στο παλιό τρώροφο της Πιπίνου, μοίραζαν ρούχα και γάλατα σε άστεγες οικογένειες Αφγανών, βοηθούσαν κρυφά τον παπά της ενορίας να μοιράσει κουβέρτες κι έκαναν τους μεταφραστές σε δημοσιογράφους και ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή, έφυγαν όλοι.
Η ξενοφοβία δεν υπάρχει από τη φύση της σε καμία κοινωνία. Δημιουργείται. Και κύρια αιτία είναι τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα, που κάνουν τους ανθρώπους πιο κλειστούς, πιο φοβικούς και λιγότερο ανεκτικούς σε οτιδήποτε "φαίνεται" να απειλεί με οποιονδήποτε τρόπο την ύπαρξη τους. Ολόκληρη η Ευρώπη κατακλύζεται από ένα τέτοιο κύμα βίας ενάντια στους μετανάστες, νόμιμους ή μη, κυρίως Μουσουλμάνους. Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης πρέπει να έχουν βάλει σε εφαρμογή τη ντιρεκτίβα του 2008 για απελάσεις και επαναπατρισμό μεταναστών –νομίμων και μη.
Κάποιες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, νούμερο ένα προορισμός για τους Αφγανούς στην Ευρώπη, σκληραίνουν ακόμα περισσότερο τη στάση τους. Πριν ένα χρόνο, το Βρετανικό Δικαστήριο για θέματα Μετανάστευσης και Ασύλου έκρινε πως ο πόλεμος που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν δεν κάνει τη χώρα μη ασφαλή για την επιστροφή όσων δεν μπόρεσαν να πάρουν άσυλο στη Βρετανία. Κι έτσι άνοιξε ο δρόμος για ακόμα περισσότερες απελάσεις. Κι όμως, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σκοτώθηκαν σχεδόν 4.000 Αφγανοί από τις εχθροπραξίες.
Κι έχοντας μόλις επιστρέψει από το Αφγανιστάν, μετά από παραμονή έξι μηνών, θα προσκαλούσα αυτούς τους δικαστές στο Τζαλαλαμπάντ, στα σύνορα με το Πακιστάν...να κάνουν μια βόλτα γύρω από την πόλη ακούγοντας τον ήχο των Καλάσνικοφ...ή ακόμα καλύτερα αυτόν από τις ρουκέτες.
"Γνώρισα υπέροχους ανθρώπους στη χώρα σας. Ευχήσου μου μόνο αυτή τη φορά εκεί που πάω να τα καταφέρω," ήταν οι τελευταίες λέξεις του Αλί καθώς έφευγε για να μαζέψει τη μια και μοναδική βαλίτσα με λίγα ρούχα που θα έπαιρνε μαζί του στη Νορβηγία. Στα αυτιά μου όμως ακόμα ηχούσαν τα λόγια που μου είχε πει το προηγούμενο βράδι στο τηλέφωνο. "Μόνο στον τάφο θα βρούμε εμείς (Αφγανοί) ησυχία." Και το κλικ της φωτογραφίας για να τον θυμάμαι.
Εύχομαι όλα να σου πάνε καλά αυτή τη φορά καλέ μου φίλε... Κι εμάς θα μας λείψεις. Ελπίζω μια μέρα να ξανασυναντηθούμε, όχι εδώ, αλλά στο αγαπημένο μας Αφγανιστάν. Να ξαναπάμε βόλτα στη λίμνη Κάργα και να λέμε ανέκδοτα καθώς τρώμε καμπουλί μαζί με την οικογένεια σου στο σπίτι σας, στο Ντάστε Μπαρτσί. Χαντάφεζ (αντίο)...


Αυτή τη στιγμή βρίσκονται «κρυφά» στην Ελλάδα 2.200 ξένοι ένστολοι


Την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε μια πολύ περίεργη άσκηση, με βολές όπλων (πραγματικά πυρά) από τμήμα ένστολων ξένης εθνικότητας στην Καλαμάτα.




Τους ξένους ένστολους, τους συνόδευαν Έλληνες Αστυνομικοί και όλοι μαζί μετέβησαν σε ένα χώρο δίπλα στο Νέδοντα ποταμό στα βόρεια της πόλης της Καλαμάτας. Πολύ κοντά βρίσκεται το γήπεδο «Τάκης Λουκαρέας», και από το μεσημέρι της Δευτέρας, ακούγονταν σε όλη την περιοχή επαναλαμβανόμενες βολές όπλων. Πηγές του AegeanTimes.gr αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή στην Καλαμάτα, χρησιμοποιείται από την Αστυνομία σαν προσωρινό πεδίο βολής.
Μάλιστα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τις βολές πραγματοποιούσαν ένστολοι, και συγκεκριμένα 12 άτομα, που μιλούσαν αγγλικά, ενώ στον ίδιο χώρο υπήρχαν αυτοκίνητα της ΕΛ.ΑΣ., ανάμεσά τους και ένα χωρίς πινακίδες, που συνόδευσαν τους ασκούμενους και επιτηρούσαν την περιοχή.
Το ζητούμενο που προκύπτει όμως, αφορά και πάλι στην Π.Α. μιας και υπήρχαν αναφορές που συσχέτιζαν το γεγονός με την βάση της Π.Α. στην Καλαμάτα, απ’ όπου είχαν πραγματοποιηθεί εξορμήσεις των ΝΑΤΟϊκων δυνάμεων στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης.
Είχαν σχέση λοιπόν οι ασκούμενοι με τους ένστολους που υπηρετούσαν στη Νατοϊκή Βάση της Καλαμάτας ή όχι; Και αν επρόκειτο για βολές ξένων στρατιωτικών γιατί έγιναν με την παρουσία της Αστυνομίας και όχι μονάδων της Στρατονομίας όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις;
Δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθεί η εθνική ταυτότητα των 12 ανδρών που μιλούσαν Αγγλικά και πραγματοποιούσαν βολές στο πεδίο βολής της ΕΛ.ΑΣ. στην Καλαμάτα. Ουδείς αναφέρει που μένουν και που υπηρετούν.
Το σίγουρο είναι ότι είναι αλλοδαποί και δεν ήταν Έλληνες ένστολοι. Πρόκειται για άλλη μια μονάδα ξένων που υπηρετούν επί μακρόν στην Ελλάδα, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και ουδείς γνωρίζει ποιο σκοπό εξυπηρετούν.
Σύμφωνα πάντα με πηγές στις Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα αξιόπιστες τα τελευταία 14 χρόνια, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 2.200 (ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΚΟΣΙΟΙ) ξένοι ένστολοι, διασκορπισμένοι σε μονάδες της χερσαίας Ελλάδας και της Κρήτης, οι οποίοι αποτελούν εκπαιδευμένα στελέχη της Ευρωπαϊκής Στρατο-χωροφυλακής και επιχειρούν σε όλη τη χώρα.
Κινούνται με ιδιωτικά μέσα και σε κάποιες περιπτώσεις με οχήματα χωρίς πινακίδες, όπως έχουν εντοπιστεί μετά από καταγγελίες τόσο στη Λάρισα, όσο στην Καλαμάτα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Είναι διασκορπισμένοι, σε όλη την επικράτεια για να μην δίνουν στόχο.
Υπάρχουν 2.200 ξένοι ένστολοι της Στρατο-χωροφυλακής στην Ελλάδα. Και το ερώτημα είναι πλέον πολιτικό και χρειάζεται άμεση επίσημη απάντηση: Που βρίσκονται, ποιος τους πληρώνει και για ποιο σκοπό ήρθαν στη χώρα μας;